Povzetek

V začetku junija smo se Arcturjevci preselili v novo poslovno stavbo. V kompleksu nekdanjega Mebla A+A v industrijski coni Kromberk smo postavili sodobno tehnološko in poslovno središče, v katerem bomo poleg pisarn vzpostavili tudi računalniško središče, poslovni inkubator in center kreativnih praks.

Težko pričakovana selitev je bila  prvi korak. Dober teden kasneje – še preden smo novo delovno okolje uspeli pošteno razmetati – smo priredili še uradno otvoritev stavbe. Otvoritev, ki je potekala v petek 10. junija, smo popestrili z bogatim spremljevalnim programom, ki je predstavil koncepte okoli katerih se vrti naše delo. Dogodek smo poimenovali Arcturjev Brainday 2016.

Prvi del programa smo namenili mladini. Za učence tretje triade osnovih šol smo pripravili vrsto delavnic in prikazov, skozi katere so spoznali metode ustvarjanja, kjer se znanje o tehnologiji, umetnosti in znanosti prosto pretaka med generacijami, med vrstniki in strokovnjaki različnih področij.

Arctur_otvoritev_10_6_2016 (25)

Udeleženci delavnice “Moja broška je super tehnološka” so spoznali možnosti oblikovanja senzorne broške ter se seznanili s prvinami brezžične tehnologije. Izdelali so broške, ki se odzivajo na dražljaje v okolici – zvok, gibanje, svetlobo. Senzorični modni dodatek so mladi ustvarjalci seveda lahko odnesli domov.

Mladi radovedneži so pod vodstvom mentorjev preiskusili mikroskop iz odslužene računalniške opreme, se seznanili z doma narejenimi solarnimi paneli, se srečali s hologrami in še kaj. Potekala je tudi likovna delavnica, na ogled so bile študentske animacije in kratki filmi.

Dijakom iz novogoriških tehniških srednjih šol – pa tudi drugim zainteresiranim obiskovalcem – smo ponudili serijo zanimivih kratkih predavanj, ki so iz različnih vidikov osvetlila možnosti in uporabo zelo zmogljivega računalništva. Vrhunski strokovnjaki iz raziskovalnih krogov in iz prakse so v polurnih predstavitvah na poljuden, a strokovno korekten način predstavili izbrane teme:

  • dr. Marko Kobal in Jurij Pečar (Arctur d.o.o.): HPC - zelo zmogljivo računalništvo skozi čas.
  • dr. Stefano Cozzini (SISSA, Universita di Trieste, Italija): Napredno usposabljanje s področja superračunalništva (predavanje poteka v angleškem jeziku).
  • Oton Bačar in Voranc Kumar (filmska ustvarjalca): Kako smo s pomočjo superračunalnika ustvarili film.
  • Boštjan Vidmar (C-Astral d.o.o.): Predavanje o brezpilotnih letalnikih – dronih.

Pred stavbo so potekale delavnice in predstavitve na prostem; radovedneži so se seznanjali z brezplotnimi letalniki vseh velikosti in dimenzij, z robotom, ki zna sestaviti rubikovo kocko, s tridimenzionalnimi tehnologijami in z virtualno resničnostjo.

Otvoritev Arcturjevega središča je bila umeščena med dogodke kampanje “EU projekt, moj projekt”, v sklopu katere je bilo širom Slovenije na dnevih odprtih vrat predstavljenih dvajset izbranih projektov, ki so bili v preteklih letih uspešno izpeljani s pomočjo evropskih sredstev. Arctur se je predstavljal z rezultati projekta NU.SIM.O, v sklopu katerega smo pred leti vzpostavili tudi svojo prvo infrastrukturo za zelo zmogljivo računalništvo – superračunalnik, po domače.

Prvi del popoldneva je bil obarvan tehnološko in znanstveno, sledil pa je bolj slovesen del, ki se je pozno popoldan prelevil v sproščeno in zabavno družabnost. Častna gosta na otvoritvi sta bila Alenka Smerkolj, ministrica za za razvoj, strateške projekte in kohezijo, ter Matej Arčon, župam Mestne občine Nova Gorica.

Slavnostni govorniki:

Program

12:00 - 15:00

Program za šolarje in dijake: V prvem delu bo Arcturjev Brainday namenjen radovedni mladini. V centru kreativnih praks bomo pripravili predstavitve in delavnice za šolarje in dijake.

Delavnice v centru kreativnih praks:Vrhunski strokovnjaki s področij umetniškega ustvarjanja in sodobnih tehnologij bodo udeležence delavnic vodili skozi ustvarjalen in deloven proces do izdelave praktično uporabnega tehnološkega izdelka.

Predstavitve na prostem: Predstavitev in praktičen prikaz uporabe brezpilotnih letalnikov, modelarstva in še marsikaj.

Predavanja in predstavitve za študente, raziskovalce in tehnološke zanesenjake: Domači in tuji znanstveniki, raziskovalci in poslovneži bodo v veliki predavalnici predstavili širok nabor uspešnih primerov uporabe zelo zmogljivega računalništva v realnih poslovnih okoljih, pa tudi nekatere nove možnosti, ki jih tehnologije šele odpirajo. 

14:00 - 14:45  Srečanje z mediji: Za predstavnike medijev bomo pripravili tiskovno konferenco in voden ogled prostorov.

 

line

15:30 - 16:00  Slavnostna otvoritev Kompetenčnega centra za zelo zmogljivo računalništvo

Slavnostni govorniki:
Martina Murovec, COO
Dr. Marko Kobal, CTO
Matej Arčon, župan MONG
Tomi Ilijaš, CEO

16:00 -  Pogostitev in druženje ob glasbeni spremljavi.

16:30 - 19:00 -  Vodeni ogledi prostorov za izbrane radovedneže Manjše skupine obiskovalcev bomo popeljali skozi skrbno varovane prostore podatkovnega središča, kjer jih čakata multimedijski sprehod skozi naše načrte in premierni ogled animiranega filma Motus, ki je bil renderiran na Arcturjevem superračunalniku.

16:30 -  Predstavitev in degustacija vin in piv za polnoletne Skozi ves dan potekajo nagradne igre in žrebanja za privlačne praktične nagrade, ter predstavitve izdelkov in storitev izbranih Arcturjevih poslovnih partnerjev.

Otvoritev

Arctur_otvoritev_10_6_2016 (9).jpgSlavnostno rezanje traku pred vhodom v novo Arctrujevo središče je popestril prelet formacije ultralahkih letal, glasbena spremljava pa je napovedala, da se dan preveša v bolj sproščeni del programa.

Obiskovalci so si pod vodstvom Arcturjevcev lahko ogledali nove prostore. V nastajajočem podatkovnem središču je bil na ogled multimedijski spektakel – po virtualnem sprehodu skozi podatkovno središče smo predvajali še atraktiven kratek film Motus. Gre za kombinacijo posnetih igralcev in računalniško skonstruiranega ozadja, ki je bilo renderirano na Arcturjevem superračunalniku.

Živžav se je tudi pred stavbo nadaljeval vse do večera, saj so potekale predstavitve različnih društev, ki jih Arctur sponzorsko podpira. Sproščeno druženje pa je trajalo do … no ja, do sobote.

 

Marko Kobal, tehnični direktor

Ko sem prišel na Arctur prosit za štipendijo, so mi v roke porinili izvijač in pomagal sem zlagati pravkar prispelo pohištvo. Kot nadobudnega študenta računalništva me je pritegnilo predvsem znanje, ki ga je že takrat Arctur imel v izobilju. Strežniki, ki sem jih takrat prvič videl, so že od leta 1995 neprekinjeno nudili svoje storitve. V naslednjih letih se je naša strežniška infrastruktura razvijala vzporedno s tehnološkim razvojem. Kot mlad tehnični direktor sem vodil številne nadgradnje in posodobitve. In potem seje zgodilo. Nekaj kar si vsak zagrizeni hardveraš lahko samo želi: dobili smo najsodobnejši superračunalnik v državi. Sami smo o tem že nekaj časa sanjali, a brez pomoči Tehnološke agencije RS se te sanje še dolgo ne bi uresničile. Na razpisu smo pridobili sredstva za izvedbo projekta z zapletenim naslovom Razvoj inovativnega numeričnega simulacijskega okolja z vključevanjem hibridne paralelizacije procesov na osnovi nezvezne Galerkinove metode (NU.SIM.O).

Več kot 2 milijona vreden projekt, h kateremu je polovico sredstev prispevala država, nam je odprl popolnoma nov svet. Vse naše dotedanje izkušnje in znanja so nenadoma postala majhna. Osvojiti smo morali čisto nova znanja, spretnosti, pristope – čisto nov način razmišljanja. Prevzeli smo tudi vlogo promotorja novih tehnologij, saj pred petimi leti v Sloveniji ni bilo povpraševanja po storitvah superračunalnika, oziroma predvsem podjetja sploh niso vedela da zelo zmogljivo računalništvo sploh obstaja in kaj bi lahko počela z njim …

Danes smo uveljavljen evropski ponudnik superračunalniških storitev. Sodelujemo z najboljšimi evropskimi inštitucijami in premikamo meje na področju uporabe superračunalnika v malih in srednjih podjetjih. Postali smo zanimiv partner tudi največjim proizvajalcem strojne in programske opreme na tem področju. To se je izkazalo ravno sedaj, ko nabavljamo nov superračunalnik, saj je prvi po šestih letih delovanja tehnološko že nekoliko zastarel. Konec poletja bomo v teh prostorih inštalirali najsodobnejši superračunalnik v državi. Nekateri med vami bodo danes doživeli virtualni sprehod skozi nastajajoče podatkovno središče.

..na vrh

Martina Murovec, izvršna direktorica

Ko sem bila še v osnovni šoli je bil Arctur ustanovljen v študentski sobi našega direktorja. Ko sem hodila v srednjo šolo, je Arctur že posloval na Vetrišču (ob tej priložnosti bi se zahvalila Nežki Arh in njenemu pokojnemu možu Viktorju za gostoljubje in potrpežljivost).  Ko sem diplomirala in iskala prvo zaposlitev, sem šla na razgovor na Arctur v nekdanjo Meblovo ambulanto. Bila sem zraven, ko smo delali projekte za center znanja, ki bi združeval vse največje računalniške firme in računalniške oddelke največjih podjetij v regiji. Takrat je zmanjkala podpora lokalnega okolja. Potem smo kupili zemljišče na drugi strani ceste, pa je ravno takrat začel veljati moratorij na vse gradnje v Kromberku. Tako smo se še naslednjih 8 let stiskali v prostorih, ki so bili za vedno številčnejšo ekipo vse manjši in manjši. Ves čas mo iskali ustrezno rešitev. Med tem smo kupili svoj prvi superračunalnik, ki je dodal čisto nove pogoje za prostore, ki smo jih iskali. Absurdno je, da tehničnih pogojev za njegovo postavitev nismo našli v Gorici ampak v mali vasici na Krasu, v osrčju takrat najboljšega optičnega omrežja v državi.

Kot vsa druga podjetja smo tudi pri Arcturju tekom gospodarske krize občutili vzpone in padce. Arctur se je še pravočasno usmeril na tuje trge, tako rekoč pri sosednjih vratih pa smo opazovali na žalost manj uspešno zgodbo – nekoč pomembna in uspešna družba Meblo a+a je podlegla krutim pogojem, v katerih se tudi naša država ni vedno najbolje odzivala.  Vsak dan smo se na poti v službo vozili mimo propadajočega kompleksa. Postopoma smo začeli na sive hale gledati z nekoliko drugačnimi očmi – z nekaj domišljije in poguma smo v njih zagledali novo obliko in predvsem novo vsebino.

Od tu naprej je zgodovina: k sodelovanju smo pritegnili še dve uspešni podjetji, Vitanest in 4Design, na dražbi kupili celoten kompleks in pričeli s projektiranjem. Premagati je bilo treba mnoge birokratske ovire, vložiti je bilo potrebno veliko časa, energije in denarja – ampak na koncu se je naša vizija le uresničila! Arctur bo končno lahko na enem naslovu združil sodobne poslovne prostore, podatkovno središče in lasten tehnološki inkubator, pripravljamo tudi čezmejni center kreativnih praks in še marsikaj.

Moji otroci so sedaj v osnovni šoli. Kdove, do kod bo že prišel Arctur, ko bodo oni iskali svojo prvo zaposlitev?

..na vrh

Tomi Ilijaš, direktor

Danes smo priča uresničitvi vizije. Vizije o napredku, vizije o boljši prihodnosti. To je zgodba o tem, da lahko peščica ljudi naredi velike stvari. Če želi, če trdo dela in… če verjame. Verjame v to, da se nekaj da narediti, čeprav vsi trdijo, da se ne da! Naše none so temu rekle, da se rine z glavo skozi zid. In mi smo šli z glavo skozi zid. Dejstvo, da smo še tu, je dokaz, da imamo na Arcturju trde glave! 

In to je danes dobra lastnost! Zidov in ograj je okoli nas veliko: postavljajo nam jih najprej starši, potem učitelji, država in tako naprej. Vsi nas skušajo stlačiti v neko škatlo. Kjer bomo varni in pod kontrolo. To je dostikrat koristno, saj moramo upoštevat družbene norme. Moramo se obnašat tako, da ne škodimo drugim. Pri inovativnem inženirskem delu in pri umetnosti, pa je treba iti izven teh okvirjev! Iz škatle, bi se reklo. Out of the box, kot rečejo angleži. In v tej stavbi se bo kljub trdnim zidovom in lepi fasadi razmišljalo izven okvirjev. Kreativno! Ta naboj ustvarjalnosti, ki se je leta nabiral v Arcturju, želimo deliti tudi z drugimi. Preveč je idej, inovacij in celo patentov, ki jih še nismo uspeli spraviti na trg. Kljub trdemu delu vseh članov ekipe nam zmanjkuje časa. Zato se moramo okrepiti z novimi silami. Z mladimi, pametnimi ljudmi, ki imajo željo. Ki verjamejo, da lahko uspejo! Danes vas je tu veliko mladih. Poslušali ste zanimiva predavanja in sodelovali na delavnicah. Ste ustvarjali, iz odpadkov naredili zanimive tehnološke predmete. Se nekaj naučili in Arctur otvoritev direktorpridobili izkušnje. Nekatere med vami naravoslovje in tehnologija že zanima, druge še bo. V živo ste lahko videli povezavo med matematiko, fiziko, kemijo in brezpilotnimi letalniki. Srčno upam, da boste po današnjem dnevu še bolj radovedni, še bolj željni znanja. Na Arcturju radi delimo znanje in imamo vedno odprta vrata za odprte glave! Sedaj imamo pogoje, da v našem zasebnem tehnološkem inkubatorju ponudimo tudi prostore in tehnologijo. V nastajajočem centru kreativnih praks pa bomo združevali tri, povečini slabo povezana področja: umetnost, znanost in posel. Skupaj s partnerji bomo učili, kako razmišljati izven okvirjev. Vabljeni, da se nam pridružite, saj sem prepričan, da vas je med vami mladimi veliko, ki boste čez leta naši sodelavci in verjetno je med vami tudi nekdo, ki bo čez nekaj let stal na tem govorniškem odru kot direktor Arcturja.

Čas je, da končam in se zahvalim vsem, ki ste pripomogli k temu našemu uspehu. Veliko vas je, od svetovalcev, arhitektov in izvajalcev, zato vas vseh ne morem poimenovati. Rad bi se pa zahvalil sodelavcem in vas povabil bližje: …. Vsakega posebej po imenu!

Dragi gostje, prosim za en velik aplavz za naše junake in junakinje.

..na vrh